marți, 17 iunie 2008

Imagini frumoase Nr. 5/2007

Prietenie prin haiku

Pe Dan Doman l-am cunoscut la Constanţa, la un Festival de Haiku organizat de Societatea de Haiku din Constanţa şi de revista „Albatros”. Am constatat cu surprindere că suntem nşscuţi în aceeaşi zi, lună şi an…

Aşa a început frumoasa noastră prietenie şi dragostea pentru haiku ne-a legat definitiv. Când am fondat la Târgu-Mureş revista de haiku „Orfeu” mi-a fost aproape, m-a ajutat cu sfaturi şi haiku-uri, cu traduceri etc. A publicat multe plachete(haiku, tanka, rengay) în colecţia revistei „Orfeu” la Târgu-Mureş.

Cunoscut, apreciat, premiat, antologat, Dan Doman este unul dintre haijinii români contemporan de o valoare incontestabilă.

Dan Doman (25 februarie 1951, Reşiţa) a absolvit Facultatea de Biologie-Geografie, secţia Geologie, a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, 1975. lucrează ca geolog la o întreprindere de prospecţiuni din Bucureşti.

Volume de haiku: Hoinar în munţi ( Wanderer in the Mountains, Editura Europolis, Constanţa, 1996), Sălaşul cu păianjeni (Colecţia revistei „Orfeu”, Târgu-Mureş, 1999). Are poeme incluse în străinătate, fiind coautorul mai multor plachete de poeme în lanţ (rengay) apărute în Colecţia de poezie a revistei „Orfeu”.

Carte pentru copii: Laura în Ţinutul Pădurilor, Editura Alfa, Bucureşti, 2001.

Premii: Premiul pentru debut în revista ALBATROS la Festivalul Internaţional de Haiku de la Constanţa, 1994; Premiul al doilea şi premiul de excelenţă la Itoen New Haiku Contest, Japonia, 1996, 1997; Premiul întâi la concursul de haiku al ziarului MAINICHI DAILY NEWS, Japonia, 1997; Premiul Orion pe anul 2000 pentru rengay, conferit de Şcoala de tanka, renku şi haiku, Slobozia.

Prof. Ioan Găbudean, coordonatorul revistei

Adresa: Gimnaziul „G. Coşbuc” Str. Moldovei, Nr. 30, Târgu-Mureş, Jud. Mureş.

Pădure bătrână –
încremenit în aer
ţipătul bufniţei

Muşchiul umed –
desculţ
printre brotăcei

Noapte fără lună –
toţi fluturii adunaţi
pe geam

Seară de toamnă –
singur mesteacănul
licărind pe deal

Cătun părăsit –
în pârâu
păstrăvii prosperă

Vânt de toamnă –
pe geamul casei părăsite
scriu norii

În zori bruma –
doar puful păpădiilor
pare neschimbat

Ropotul ploii
pe aripile uliului
în zbor

Picioare ude –
încă o cărare prin
ierburile toamnei



Niciun comentariu: